|<
<
>

64

Lofotfiske

Les teksten og velg riktig svar.

Pho_B1_5_Lofotfiske_KetilMeisler_ScanStockPhoto_image_125593_EDITORIAL USE_s.jpg

Hvert år begynner den norsk- arktiske torskestammen sin vandring mot kysten av Nord-Norge. Størsteparten av torsken, som på denne tiden av året kalles skrei, kommer fra januar til mars inn i Vestfjorden og på yttersiden av Lofoten for å gyte. Lofotfisket er den mest tradisjonsrike næringen i disse områdene og har betydd mye for fiskernes inntekt. I gamle dager var Lofotfisket hovedinntektskilden for flertallet av fiskerne i Nord-Norge, men ved siden av livnærte de seg av håndverk, jordbruk og annet arbeid.

Fra januar til slutten av mars ligger båtene i kø ved kaiene for å få levert fisken de har fanget. I løpet av de korte månedene kan fangsten bli opptil 100 tonn skrei, og det er travle tider også for dem som jobber på land i fiskemottakene. Her renses fisken før den henges opp til tørk på hjeller.

Pho_B1_6_Toerrfisk_Harri_D_Hansen_ScanStockPhoto_image_237468_s.jpg

Hjeller

Mange ungdommer tjener også penger mens Lofotfisket pågår. De bruker all sin fritid på fiskemottakene. Det kan bli lange dager på jobb etter at skolen er slutt på ettermiddagene.

Noen ganger er det storm på havet. Da må båtene ligge til kai, for det er farlig å være ute på havet når det er uvær. Fiskerne er rastløse. De ser på TV eller går på den lokale kafeen for å snakke om fangst og kvoter.

Snart stilner stormen, og fiskebåtene er igjen ute på havet for å hente inn nye forsyninger med fisk.

(etter: NRK-skole 29.4.2010, Det store norske leksikon)

1. Skreien kommer inn til Lofoten

2. I gamle dager levde fiskerne

3. Mange ungdommer jobber på fiskemottak

4. Storm og uvær

5. Hva betyr det samme som «det meste av»? Skriv inn riktig ord fra teksten.

>

6. Hva betyr det samme som «lønn»? Skriv inn riktig ord fra teksten.

>

7. Hva betyr det samme som «hektiske»? Skriv inn riktig ord fra teksten.

>

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Personvern | Cookies